mese.fi Foorumin päävalikko
  Menu

  Artikkelit

  Foorumilaisten autot

  Dealerin tarinat

    Trofee
    Jorkan kotimatka
    Mersumiehen painajainen
    Mersuremonttia
    Autokorjaamon arkipäivää...
    Pikkukaupungin elämää.
    Dealer eläkkeellä

  Kuluttajansuoja-asiat

  Foorumi

  Mese.fi Mobile

  Mersutiedon mekka

  Trofee
(Tarina on täysin kuvitteellinen sekä tapahtumien että henkilöiden osalta.
Tekstin osittainenkin lainaaminen ilman lupaani on kielletty.)


Joppe herää viiden aikaan aamulla.
Hän nousee – keski-ikäinen, hoikka ja jäntevä mies - venytellen sängystään, kävelee pienen olohuoneen narahtelevan lautalattian poikki eteiseen ja ulko-ovelle joka avautuu hiljaa.

Ulkona on pimeää, Joppe hengittää portailla syvään kirpeää syysilmaa – ei sada, ei tuule.
Lokakuinen aamu valkenisi jonkin ajan kuluttua.
Hän laittaa veden pannuun lämpenemään ja haraisee kaapista vanhan sarkapuvun päälleen, ottaa jääkaapista kimpaleen savustettua hirvenlihaa, nappaa puukon tupestaan ja silpaisee muutaman paksun siivun lihapalasta näkkileivän päälle.

Herkullinen kahvintuoksu leijuu läpi pienen torpan Jopen kauhaistessa ”pöönit” pannuun.

-------------------------

Samoihin aikoihin Väänänen herää kännykän piipitykseen.
Väänäseltä kestää hetki tajuta missä ollaan ja miksi – nyt ei ollakaan työmatkalla vaan lomalla, hotellihuoneessa pohjoisessa Suomessa.
Väänänen raahustaa suihkuun napsauttaen ohimennen auton Webaston telestartista päälle miettien tulevaa päivää ja syytä jonka vuoksi hän, erään suuren yrityksen henkilöstöpäällikkö, on ajanut edellisenä päivänä tuntikausia kotoaan Helsingistä tänne kauas kaikesta sivistyksestä.

-------------------------

Joppe pyyhkäisee näkkärinmuruset suupielistään, nousee pöydästä ja vetäisee kaapista repun ja ikivanhan kaksipiippuisen haulikon.
Sarkapuvun takin taskussa kopisee muutama pahvihylsyinen patruuna eilisen metsästysreissun jäljiltä kun Joppe vetää eteisessä kumisaappaita jalkaansa.

-------------------------

Väänänen syö aamupalaa miettien mahtaako hänen unelmansa toteutua tänään – trofeehuoneesta puuttuu täytetty metso, monenlaista muuta siellä on villisian päästä tiikerin taljaan, ja kaikki itse metsästettyjä eläimiä.

Varusteista saaliin saaminen ei ainakaan pitäisi olla kiinni, alusasusta lähtien kaikki on parasta ja uusinta mitä rahalla saa.
Väänänen pukeutuu goretexiin, sujauttaa kenkiin pienillä akuilla toimivat lämmittimet ja lähtee ulos hotellista.

Mercedes ML400cdi hyrähtää pehmeästi käyntiin ja Väänänen suuntaa maasturin keulan kohti erämaita.

-------------------------

Joppe heittää haulikkovanhuksen selkäänsä, tarttuu vihreän pappa-Tunturin sarviin ja polkaisee uskollisen palvelijan käyntiin.
Kulunut kumisaapas loksauttaa ykkösen päälle ja pärisevä, huojuva mopo katoaa aamun hämärään sinisen savun jäädessä leijumaan pihaan.

--------------------------

Väänänen vilkuilee ajaessaan Magellanin ruutua, naviin on ohjelmoitu päätepisteeksi paikka jossa etukäteistiedustelujen mukaan on otollista maastoa metsojen oleskella.
Asfalttitie muuttuu hiekkatieksi, pian maasturin xenonvalot valaisevat pientä metsäautotietä jota Väänäsen pitää ajaa muutama kilometri.

---------------------------------

Joppe ajaa pikkutietä kohti tuttuja metsästysmaastoja.
Mopossa ei juuri valoja ole, jonkinlainen tuikku sentään, mutta silmät tottuvat hämärään eikä hitaassa vauhdissa ongelmia ole tutulla tiellä.
Lehtokurppa pomppaa lentoon mopon edestä ja nousee melkein Jopen lakinlippaa viistäen korkeuksiin … matka jatkuu vielä hetken.

---------------------------------

Magellan ilmoittaa: ”Määränpää oikealla”.
Väänänen hymyilee vinosti; ”määränpää”, totta totisesti.
Metsää, hakkuuaukko, metsää, hakkuuaukko …
ML kääntyy aukon nurkkaan puupinon viereen ja kuljettaja sammuttaa auton.
Hän nousee autosta ja avaa takakontin sekä ottaa sieltä varusteet.
Rinkka on täynnä tavaraa, löytyy mm. videokamera jolla on tarkoitus tallentaa metsästysretken parhaat hetket jälkipolvien ihailtavaksi ja ruokaa viikoksi pariksi.
Juomat ovat toisessa rinkassa joka saa jäädä tällä kertaa autoon, kaatoryyppyjen aika on vasta hotelliin palattua, oli saalista eli ei.
Eikä sitä rinkkaa olisi jaksanut kantaakaan maastossa.

----------------------------------

Jopen pappis kaartaa tien sivuun ja ajaja taluttaa sen syrjään, parinkymmenen metrin päähän tiestä, asetellen sen ison kuusen alle piiloon.
Piilottaminen on tullut tavaksi edellissyksynä, etelänmiehet olivat olleet metsästämässä ja pitkästyttyään odottamaan teerten tuloa kämpän pihapuihin olivat sattuneet huomaamaan Tunturin läheisessä tienhaarassa ja kaataneet tankkiin sokeria.
Joppe oli polkenut mopoa käyntiin varttitunnin noituen itsekseen kunnes eräs etelänherroista oli käynyt juovuspäissään naureskelemassa että nokikepin kannattaa kurkata tankkiin ennen kuin polkee koipensa poikki.

Tummahipiäinen mopomies ei ollut vastannut mitään vaan lähti työntämään Tunturia kymmenen kilometrin päässä olevaa kotiaan kohti, kotia jonka pihalla hän seuraavana päivänä katseli etelänmiesten maasturin mutkaista kulkua neljällä tyhjällä renkaalla kohti sivistystä.

Väänänen saa rinkan selkäänsä ja ottaa aseen laatikostaan – uutuuttaan kiiltävällä Sakon luksusmallilla on ammuttu ainoastaan kohdistuslaukaukset, ase on ostettu tätä metsästysmatkaa varten.
Kaliiperi on suoralentoratainen 7mm Remington Magnum.
Auton ovet loksahtavat lukkoon ja metsämies lähtee kävelemään hakkuuaukon reunaa pitkin.
Ei voida sanoa että askel olisi kevyt mutta eteenpäin se vie pikkuhiljaa.

--------------------------

Joppe taitaa vanhan Valmetin auki ja laittaa piippuihin panokset – ase kääntyy varovasti kiinni ja mies siirtyy hiljaa syvemmälle metsään.
Aamu on valjennut niin että ampuminen onnistuu metsän keskelläkin.
Joppe kävelee hitaasti ja varovasti kuivan kankaan reunaa pitkin suuntaan jossa hän tietää parinkin metsopoikueen majailleen aiemmin syksyllä.

---------------------------

Väänästä hengästyttää, taakkaa on paljon kannettavana.
Hän vilkuilee kävellessään Magellanin näyttöä kunnes siitä selviää että autolle on matkaa 100 metriä; vielä pari askelta ja lain kirjain tulee täytettyä, ei olla liian lähellä autoa.
Hän laskee rinkan selästään, ottaa aseen käteensä ja katselee ympärilleen; tuossa on tasainen kohta, siinä on hyvä paikka metsästää.
Siispä koottava tuoli valmiiksi, aukitaitettava tuulisuoja viereen ja istumaan tuolille.
Hakkuuaukko on usean hehtaarin kokoinen ja Väänänen miettii tuolille istahtaessaan mistäpäin metsot mahtavat tulla näkyviin.
Aseen piippuun solahtaa lyijykärkinen patruuna; Väänänen on kuullut että metso on sitkeähenkinen eikä hän halua vaarantaa jahdin onnistumista.
Odotus alkaa.

--------------------------

Joppe liikuskelee metsässä hiljakseen, riistaa ei juuri näy.
Jokunen pyy pyrähtää koivikon reunasta lentoon mutta niitä ei nyt olla jahtaamassa.
Parin kilometrin kävelyn jälkeen löytyy yksinäinen metso – se rytistää lentoon kuusikon reunasta säikäyttäen varovaisen kulkijan mutta tyypillisesti osaa lähteä niin ettei metsämies pääse sitä ampumaan.
Joppe katsoo tarkasti suunnan johon metso lähtee ja kuuntelee kädet korvilla; kyllä, muutaman sadan metrin päässä metso äänistä päätellen istuu puuhun.
Tutuissa maastoissa liikkuva metsämies arvaa metson olevan puussa läheisen hakkuuaukon reunassa tai jossain aukolla olevassa yksinäisessä kelossa.
Askel käy entistä varovaisemmaksi Jopen lähtiessä metson perään.

-----------------------------

Väänänen on nukahtanut tuolilleen, kännykän korvanapeista kuunneltujen uutisten jälkeen jatkunut rauhallinen musiikki on tehnyt tehtävänsä.

----------------------------

Joppe näkee hakkuuaukon reunan ja siirtyy askel kerrallaan sitä kohti, varoen ettei oksia katkeile jalkojen alla.
Pian harjaantunut silmä näkee metson joka istuu pienen kuusen latvassa hakkuaukon laidalla.
Lintuun on matkaa kolmisensataa metriä mutta lähestymismahdollisuuksia on peitteisessä metsässä.
Mies siirtyy hiljaa metson näkemättömiin ja miettii hetken katsellen ympärilleen.
Vasemmalla sivustalla on oja jonka pohja voisi olla kuiva, se näyttää menevän läheltä kuusta ja lähempänä aukon laitaa ojan reunalla kasvaa jonkin verran pajukkoa.
Joppe päättää yrittää ojaa pitkin ja lähtee hitaasti ryömimään muutaman kymmenen metrin matkaa ojaa kohti.
Metso napsii havuja nokkaansa rauhallisena.

Joppe pääsee ojaan asti ja toteaa sen pohjalla olevan vähän vettä – ei auta nirsoilla, matka kohti saalista jatkuu ojan pohjalla ryömien.
Satakunta metriä edettyään Joppe kurkistaa varovasti penkan yli; metso on edelleen puussa – ja aukon reunassa näkyy olevan maastoauto, toivottavasti sen omistaja on jossain kauempana eikä ilmesty autolleen säikyttämään metsoa Jopen ulottuvilta.
Sarkapuku muuttuu entistä savisemmaksi Jopen jatkaessa ojaa pitkin.

-----------------------------

Väänänen näkee unta 25 prosentin palkankorotuksesta, unessa hän miettii että olisihan se 1000 euroa kuussakin tietysti jotain muttei palkka olisi vielä lähellekään työn raskautta ja vaativuutta vastaavaa.

----------------------------

Joppe siirtyy viimeisiä tarvittavia metrejä lähes madellen kuraista ojanpohjaa pitkin varoen aseensa piippua.
Enää ei ole varaa kurkistella onko lintu edelleen latvassa – ja onhan se, olisi Joppe kuullut sen lentoonlähdön.

-------------------------

Väänänen säpsähtää hereille ja katselee ympärilleen.
Unet karisevat silmistä kun katse osuu isoon mustaan lintuun joka istuu jonkin matkan päässä kuusen latvassa.
Hän tietää että metso on arka lintu, siispä käsi hivuttaa hitaasti ja varovasti ampumatuen tuolin eteen toisen käden nostaessa asetta tuen varaan.
Sormi painaa tukin kyljessä olevaa kaukosäätimen nappia ja valoristikko kiikarissa alkaa hohtaa himmeää punaista.
Pulssi kiihtyy, silmä hakee lintua kiikarin läpi.
Lintu löytyy kiikariin, peukalo painaa hiljaa varmistimen pois päältä ja samalla aivot raksuttavat; kiikari näyttää etäisyyden metsoon olevan 278 metriä, mihin kohtaa lintua Mil-Dot ristikko pitää sijoittaa jotta osuma on oikeassa paikassa ?
Ase vakautuu kohti metson kylkeä.

-------------------------------

Joppe nostaa Valmetin piipun kohti kuusen latvassa olevaa lintua pajukon raosta.

-------------------------------

Kaksi laukausta kajahtaa yhtä aikaa.

-----------------------------

Väänänen näkee kiikaristaan valtavan pölähdyksen – höyheniä – ja pomppaa pystyyn nähden metson vyörähtävän alas latvasta.

-----------------------

Joppe tietää että metso putoaa hänen laukaistessaan, matka on lyhyt – mutta hölmistyy täysin nähdessään linnun lähes räjähtävän kuusen latvaan ja jäännösten putoavan häntä kohti.
Verta, höyheniä ja lihanpalasia sataa hänen päälleen, metson jäännökset mätkähtävät kaaressa maahan kymmenen metrin päähän.

Joppe nousee ojasta vettä valuen ja kävelee metsovainaan luo päätään raapien ja ampumansa panoksen hylsyä katsellen – samaan aikaan Väänänen kiiruhtaa puolijuoksua kohti jahtiaamun täyttymystä peläten että sitkeähenkisenä tunnettu metso karkaa haavoittuneena metsän aluskasvillisuuden sekaan.
Hölkätessään mies miettii kuinka juhlavaa on esitellä täytettyä suurta lintua vieraille.

Joppe nostaa metson maasta; toinen siipi on irronnut ja ties missä, samoin toinen jalka ja puolet täkkälihasta.
Pää roikkuu irvokkaasti nahanriekaleen varassa.
Kokeneen metsämiehen ajatus on seisahtunut, hän yrittää käsittää tapahtunutta.

Mies havahtuu mietteistään Väänäsen huutoon: ”Se on minun metsoni, hohoi !!”
Saman tien hän käsittää mitä on tapahtunut, tosin mieleenkään ei tule että joku olisi ampunut lintua osavaippaluodilla moisella kaliiperilla vaan mielessä käy että luoti on osunut oksaan ennen lintua ja kääntynyt takaperin aiheuttaen saaliin täydellisen tuhoutumisen.

Joppe odottaa ja huohottavan miehen tullessa lähemmäs hän ojentaa metsonjäänteet Väänäselle joka vuorostaan jää katsomaan riekaleita hiljaisuuden vallitessa.

Hetken hiljaisuuden jälkeen Joppe virkkoo: ”Saahan tuosta pyrstön muistoksi, tee siittä semmonen rohvee”.

Posted by dealer on 03.11. at 21:13

  Esittelyssä

W123 240D "Montgomery" -81
  Yhteistyössä[/url]


KL-Varaosat
Autopalvelu Parkkila Oy
T:mi Jukka Rajalampi
Tarvikemotti
Suomen varaosakeskus Oy
Pro Turbo
KKD Motorsport
Malliauto
Race Addicts
Tuning Design
"Tuikku" (ohjelmoinnit)
http://www.mstuonti.fi/
http://fi.mbspecialist.com/
  Linkit
Tuulilasi
Tekniikan Maailma
Teknari - Verkkolehti
MB mallien teknisiä tietoja
Rengaskokolaskuri
VIN-dekooderi
Autosi arvo Saksassa
Ohjeet huoltonäytön nollaukseen
Lisää tekniikkalinkkejä

Oletko väärällä sivulla - onko mersuforum.net se, jota kaipasit?